Бургаски майнъри и трейдъри научиха кога дължат данъци при печалби от криптовалути

Печалбите от кпитповалути също се облагат с данъци, условието обаче е те да бъдат обърнати във „фиатни пари“. Това научиха бургаски майнъри и трейдъри днес на трети пореден семинар за криптовалутите  /CryptoCurrencies/.

Събитието се организира от СофтУни с подкрепата на община Бургас и университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

Лекциите се провеждат днес, 11 февруари, неделя, от 10 до 14 ч в Колежа по туризъм към университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

Темата на инж. Валентин Русалийски е „Попълване на годишна данъчна декларация от физическо лице - майнър или трейдър“. В Бургас има доста хора, които се занимават с трейдване и копане на криптовалути, предимно биткойни и затова за тях е важно как да не попаднат под ударите на НАП.

НАП разяснява данъчното третиране на стопански дейности с виртуални валути в Разяснение 94-4-244 от 29.06.2017 г..

В момента, в който си купите биткойн или други криптовалути, няма как да се обложат приходите, те е са признато разплащателно средство в нашата система.

Сделки, по които се плаща с криптовалута, няма нищо за облагане, включително не се плаща и ДДС, поясни Русалийски. Дължат се в момента, в който се обърнат в пари, допълни той.

Другата тема от днешния семинар бе е „IOTA - денцентализация на ново ниво“. Криптовалутата IOTA е базирана на различен децентрализиран протокол от познатия ни блокчейн. Той се нарича „тангъл” (tangle), като различното от блокчейн е, че верифицирането на транзакциите не е отговорност на т.нар. “миньори”. Всеки един потребител, който иска да осъществи транзакция, има задължението да верифицира две други транзакции.

Това разясни Христо Лалев - SW Developer с над 10 години опит в аутомотив бизнеса.

Текст и снимки: meduzata.com