Турция пак иска наши гранични полицаи, застреляли бракониер

Турция отново поиска екстрадицията на четиримата бивши български гранични полицаи. Това е било решено на днешното заседание на наказателен съд в Къркларели, съобщи БНР.

Бившите служители на РДГП - Бургас Михаил Цонков, Николай Петков, Николай Костов и Живко Петков са обвиняеми по дело за смъртта на турски бракониер.

Припомняме, че на 14 април 2008 г. турска рибарска лодка беше влязла незаконно в български териториални води без разрешение за улов на риба. Трима български граничари с патрулна лодка са се опитали да задържат бракониерите, но те оказали яростна съпротива и дори се нахвърлили с метални куки върху граничарите.

В суматохата Михаил Цонков неволно произвел изстрел и ранил смъртоносно единия от турските бракониери.

По думите на турския защитник на родните граничари Джошкун Молла, те са обявени за издирване с червена бюлетина от Интерпол и ако напуснат България, могат да бъдат задържани.

Предстои България да даде отговор дали ще изпълни или не указанията за екстрадация. Това, което се знае към момента е, че Министерството на правосъдието е изпратило до Интерпол искането за задържането на четиримата български граничари.

Припомняме също, че през ноември 2022 г. в района на Елхово беше убит българският граничен полицай Петър Бъчваров.

Около 20:35 ч. неизвестен стреля по наряд на "Гранична полиция" и военнослужещ, който охранява границата в района на село Голям Дервент. В резултат на произведените изстрели служителят на "Гранична полиция" е починал на място, а служителят на МО е успял да се оттегли от мястото и не е пострадал. Незабавно към мястото на инцидента са насочени най-близко намиращите се гранични полицаи.

При техния обход на местността не са открити нелегални имигранти.

Впоследствие за убийството са обвинени двамата братя Енгин и Мустафа Ердован, които отрекоха умисъл в убийството.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови