ЕС задължава производителите да правят уредите лесни за ремонт

В днешната „икономика на изхвърляне“ потребителите до голяма степен са загубили както способността, така и правото да поправят счупени артикули. 

Скорошни изследване на Европейската комисия показват, че колективно губим почти 12 милиарда евро годишно заради невъзможността или нежеланието си да ремонтираме повредени уреди и директната покупна на нови.

За щастие, приливът може да се обърне в полза на потребителите и може да стане много по-лесно електрониката и уредите да бъдат ремонтирани, вместо да бъдат изхвърляни.

Eвропейският парламент и Съветът постигнаха политическо споразумение за по-голямо „право на ремонт“ за потребителите. Договорените правила изясняват задълженията на производителите и насърчават потребителите да удължават жизнения цикъл на продуктите си чрез ремонт.

Потребителите ще се възползват от нови права, които правят ремонтите по-привлекателни и лесни след изтичане на законовата гаранция.

Какви продукти са обхванати от сделката?

Сделката включва обикновени домакински уреди, като перални машини, прахосмукачки и дори смартфони, се казва в изявление на Европейския парламент.

Стоки, като слушалки и мебели, ще бъдат освободени за момента от по-строгата регулация, но има възможност за добавяне на още продукти към списъка с течение на времето.

За улесняване ще бъде създадена европейска онлайн платформа с национални секции. Чрез тези платформи потребителите във всяка страна от ЕС ще могат да намерят местни сервизи, продавачи на ремонтирани уреди, купувачи на дефектни артикули или ръководени от общността инициативи за ремонт.

Парламентът постави като приоритет ремонтите да бъдат много по-достъпни за потребителите. Преговарящите се съгласиха, че всяка държава членка ще трябва да въведе поне една мярка за насърчаване на ремонта, като ваучери и средства за ремонт, информационни кампании, курсове за ремонт или подкрепа за ръководени от общността ремонтни пространства, или в съответствие със съществуващите правила за данъчно облагане, намаляване на ставката на ДДС върху ремонтните услуги.

Извън законовата гаранция

Основните мерки на споразумението включват:

  • задължение за производителя да ремонтира обикновени домакински продукти като перални, прахосмукачки и дори смартфони, с възможност за добавяне на още продукти към списъка с времето;
  • изискване потребителите да бъдат информирани относно задължението на производителя за ремонт;
  • възможности за потребителите да вземат назаем устройство, докато тяхното собствено е в ремонт или да изберат реновирано устройство като алтернатива;
  • безплатен онлайн достъп до ориентировъчни цени за ремонт;
  • допълнително едногодишно удължаване на законовата гаранция за ремонтирани стоки.

Когато се приемат нови закони на европейско ниво, те приемат две възможни форми: като директиви или като регламенти. Регламентите изискват незабавно въвеждане във всяка европейска държава членка. Ако дадена директива бъде приета, държавите членки разполагат с две години, за да я въведат. 

След като директивата бъде приета както от Съвета, така и от Парламента и публикувана в Официалния вестник на ЕС, държавите членки ще имат 24 месеца, за да я транспонират в националното законодателство.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови