Над 4 млн. украински бежанци в ЕС, всеки трети е в Германия

Повече от 4 милиона души, избягали от войната в Украйна, са приети в европейски държави, съобщи БТА, като се позова на статистическата служба на ЕС Евростат и на германската информационна агенция ДПА.

Данните на Евростат показват, че 4.3 милиона души са получили статут на временна закрила, като 98.2% от тях са украинци.

През четвъртото тримесечие на 2023 г. малко над 200 хил. нови кандидати са получили статут на временна закрила, което е най-ниският брой за едно тримесечие от началото на войната. В сравнение с предходното тримесечие броят им е намалял с 21%.

Възрастните жени съставляват почти половината от украинските бежанци - 46.2%, а над една трета - 33.2%, са деца.

Най-много от получилите статут на временна закрила пребивават в Германия - 29% - един от трима, 22.1%, почти всеки пети - е в Полша.

По данни на българското правителство в България временна закрила са получили 174 622 души. От тях 52 780 се намират в страната. Броят им се е запазил почти без промяна в сравнение с края на 2023 г., когато правителството отчита присъствието на 52 125 украински бежанци.

ЕС предостави статут на временна закрила на украинските бежанци, като спешна мярка за пръв път в историята си. Той предоставя достъп до жилище, образование, здравни услуги и до пазара на труда на регистрираните по него. В момента действието на временната закрила за украински граждани в ЕС е удължено до март 2025 г.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови