В Камено: Пресъздават войните на кан Тервел /снимки/

Войните на кан Тервел и техните врагове - арабските нашественици оживяват днес в Камено. Още от сутринта в центъра на града са разпънати шатри, изложени са оръжия от средновековието, тамплиерски мечове, рицарски шлемове и щитове и ризници.

Така в Камено отбелязват 1300 години от победата на Ювиги кан Тервел над арабските нашественици и освобождаването на Константинопол. Тази победа е от особена важност, не само за България, но и за цяла Европа, тъй като именно българите са тези, които спират ислямизацията на стария континент.

„За първи път организираме историческа възстановка в Камено. Създадохме инициативен комитет от видни общественици във връзка с честването на знакови исторически събития. Решихме да започнем с кан Тервел – знакова личност не само за България, но и за християните в цяла Европа“, обясни  кметът на Камено Жельо Вардунски по повод финалния етап от честванията.

Инициативата се организира и провежда под патронажа на президента на Република България Румен Радев. 

Това е първа стъпка към организирането на знакови исторически възстановки на крепостта Русокастрон в бъдеще, допълни кметът Вардунски.

ОЧАКВАЙТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА!

Текст и снимки: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови