Ето интерактивните военни площадки от средновековието в Камено /снимки, видеа/

Още от сутринта в центъра на Камено са разпънати шатри, изложени са оръжия от средновековието, тамплиерски мечове, рицарски шлемове и щитове и ризници.

Така в града отбелязват 1300 години от победата на Ювиги кан Тервел над арабските нашественици и освобождаването на Константинопол.

Тази победа е от особена важност, не само за България, но и за цяла Европа, тъй като именно българите са тези, които спират ислямизацията на стария континент.

„Кан Тервел организира изтощителна едногодишна обсада на арабите с тактика на унищожителни сражения, така че ислямът 600 години да не погледне към тази врата на Европа.

Войните на кан Тервел побеждават над 200 000 хилядна арабска армия и спасява Европа от заплахата. От тогава много хроники наричат Тервел – „спасителят на Европа“, разказа за meduzata.com инициаторът на честванията, бизнесменът от Камено Теньо Тенев.

ВИЖТЕ ВИДЕОТО!

С костюми, близки до автентичните са пресъздадени български войни от времето на кан Тервел, византийски и арабски бойци, с характерното за епохата въоръжение и снаряжение. 

Всеки има възможност да се облече като средновековен човек – войн или цивилен и да си направи снимки, както и да си отсече сам, по автентична технология монета от тази епоха.

Организирани бяха демонстрации на бойните способности на различните видове оръжия.

На една от интерактивните площадки, всеки може да опита стрелба с лък, както това направи кметът на Камено Жельо Вардунски.

Ситуирана е и музейна експозиция с над 150 експоната, която обхваща историята на България от създаването й до наши дни. 

В шатрите – ромейски, български и арабски, е показан битът на средновековния човек, инвентарът и посудата, която е ползвал.

Една от най-атрактивните демонстрации ще е кулинарната. На място ще бъдат приготвени арабски пилаф с овнешко, булгур със свинско и леща с козе месо. 

Празникът днес ще продължи с тържествен концерт на самодейци от Камено и Бургас, посветен на победата на кан Тервел над арабските нашественици и освобождаването на Константинопол. Началният час е 18,30, а мястото е на площада пред общината.

По същото време в читалището на Камено ще бъде открита още една изложба, която е посветена на оръжието и бита на древните българи. Експозицията е дело на учениците от училището в града.

В 19,45 започва тържествен църковно-военен ритуал, в който ще се включат представителни части от Бургаски регион и Четвърти ученически гвардейски отряд.

Текст, снимки и видео: Ирина Генова

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови