Eто как Царево чества 115 години от Илиндеско-Преображенското въстание

С поднасяне на почетни венци и поклон пред паметниците на героите от Илиндеско - Преображенското въстание - Георги Кондолов и Михаил Герджиков,

ръководството на Община Царево в лицето на инж. Георги Лапчев - кмет на Община Царево, отбеляза вчерашната значима историческа дата, пряко свързана с Източна Тракия и Странджа - 115 годишнината от Илинденско - Преображенското въстние. 

На 19-ти август преди 115 години е обявено Илинденско - Преображенското въстание. Конгресът, решаващ неговото обявяване е осъществен на 29 юни 1903г. от ВМОРО и се провежда в местността "Петрова Нива" край Малко Търново. 

На ръководна позиция, командваща всички въоръжени сили е избран Георги Кондолов, а на чело на войските застават Михаил Герджиков, Лазар Маджаров и кап. Стамат Икономов. 

Освобождението на Странджа настъпа няколко дни след началото на първата ожесточена битка и се провъзгласява за Странджанска Република. 

"Десет години след тази епопея, по време на Балканската война, Михаил Герджиков за втори път, заедно с четата си, освобождава Василико, но този път не за 26 дни, а завинаги. Поклон пред паметта на героите на Преображение. Да живее и да пребъде нашата родна тракия. Да живее и да прбъде Майка България! Слава на героите!" 

- С тези внушителни слова, възраждащи историческото ни съзнание и родолюбива гордост, директорът на Общински исторически музей град Царево поздрави всички жители и гости на града, присъстващи на честването.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови