БИЗНЕС

ГУРМЕ

ГОРИ

 

Връзка с нас

Българка извая от захар Желязната църква Свети Стефан

Кулинарният шедьовър е бил подготвен от нашенката специално за официалния обяд, по случай откриването на реставрираната българска църква и представен на гостите, уважили тържеството на 7 януари в турския мегаполис, информира „Габрово нюз“.

Тортата е точно копие на Желязната църква, като сладкият макет е изработен от захар и фондан. Сладкарското творение бе представено в Българската Екзархия, където се състоя тържественият обяд с премиера Бойко Борисов и българската общност.

От 17 години Мария притежава свое собствено сладкарско ателие в Истанбул, където я отвежда любовта към съпруга й. Тя често майстори християнски светини. През лятото на 2016 г. например бе изработила икона на света Богородица.

Такава сладкарска творба, разбира се, е светотатство да се консумира, но пък майсторката зографства не само със захар, но и с четки и бои, като рисува и истински икони. 

Тя е завършила училището по дърворезба в Трявна, а след това и  Великотърновския университет със специалност скулптура. Била е преподавател по рисуване в габровско училище. 

Миналото лято талантливата сладкарка декоратор Мария Владимирова Озтюрк организира първата българска колаборация от наши сънароднички - майсторки в сладкарското изкуство, които показаха една различна България от захар и фондан, като техните атрактивните торти пресъздаваха различни български традиции, обичаи и нрави.

В нея участва и майсторката на захарната декорация Златина Люис от Бургас.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ВИЖТЕ ТУК!

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови