Бургасцвет опита да прилапа 633 хил.лв.

Съдът пресече мераците на Бургасцвет-90-Танев ЕООД  да усвои 633 хил.лв. по Мярка 121

„Модернизиране на селските стопанства“ без да отговаря на необходимите условия.

Финансирането е отказано със заповед на изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“, но озеленителската фирма обжалва в Бургаския административен съд. 

Проектът, за който се иска помощта е „Създаване на разсадник за декоративни храсти и фиданки с производствен период от 3-10 години“ и придружен от бизнес план относно етапите, на които същият ще бъде реализиран. Административният орган – ДФЗ е приел, че кандидатът отговаря на предварителните критерии за допустимост на база представените документи и е регистрирал проектът.

След запознаване с представените документи по преписката Държавен фонд „Земеделие“ е приел, че дружеството не е доказало наличие на минимум 50% от общия доход за предходната година от земеделски дейности, преработка на земеделска продукция.

„Административният орган се е съобразил със становище вх.№01-0409/3537/30.11.2009г., издадено от Министерството на земеделието и храните.  Видно от същото, „приходите от услуги в частта „услуги, свързани с озеленяване на паркове и градини, и поддръжката им“ не биха могли да се счетат за вид услуги, директно свързани със земеделска дейност, тъй като озеленяването на паркове и градини и тяхната поддръжка не се класифицира нито като земеделска дейност, нито подпомага директно производството на земеделски продукти. Озелененият парк или градина не е земеделски продукт“, четем в решението на съдия Румен Йосифов, с което се потвърждава заповедта на ДФЗ.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови