По искане на Районна прокуратура – Айтос бе взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двамата телефонни измамници, за които съобщихме по-рано днес. Те са Петър Димитров и Атанас Жеков от Карнобат. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК!

Те са обвинени за това, че възбудили и поддържали в заблуждение 79-годишна жена и по този начин отнели от пострадалата сумата от 11 100 лева и 62 евро. Престъплението е осъществено на 19.11.2020 г. в град Айтос, обл. Бургас. То е квалифицирано по чл.210, ал.1, т.1 и т.2, вр. чл.209, ал.1 от НК.

В пресконференцията по повода участваха главен инспектор Петър Иванов от отдел Криминална полиция и наблюдаващият случая прокурор Милена Стойчева.

Те съобщиха, че двамата мъже са арестувани в резултат на проведени оперативно-издирвателни действия от служители на отдел „Криминална полиция“ при ОД на МВР – Бургас. В операцията са участвали и полицейски служители от РУ – Айтос и РУ – Карнобат.  

По време на разследването е установено, че обвиняемите са се сговорили предварително да извършат измама по телефона. Свързали се с пострадалата и се представили за полицейски служители. По този начин я въвели в заблуждение и подвели да изтегли всичките си спестявания, за да им ги предаде. 

Така жената трябвало да спомогне за разкриване и залавяне на измамници. Пострадалата предоставила всичките си спестявания, поставяйки ги в дамска чанта, която оставила до контейнер за боклук, намиращ се до голям супермаркет в град Айтос. 

Така тя изпълнила указанията на мнимите полицейски служители и се отдалечила от чантата с парите. Обвиняемите са задържани в момент, в който прибират оставената от пострадалата сума. 

Установено е също така, че в домовете, обитавани от двамата обвиняеми, са открити вещи, които са отнети при други телефонни измами, осъществени в град Карнобат. Общата щета от телефонните измами, осъществени в двата града възлиза на над 95 000 лева.

Определението на Районен съд – Айтос подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Бургас.     

Текст, снимки и видео: meduzata.com

 

В 07.11 ч днес в Пето Ру Бургас е получено съобщение за това, че от осмия етаж на отделение, разположено в стария корпус на УМБАЛ - Бургас, скочил възрастен пациент. 

В резултат на проведена едноседмична специализирана полицейска операция от служители на ОДМВР – Бургас за шофиране на пътно превозно средство след употреба на наркотични вещества са установени общо осем случая. 

Граждански арест в Бургас. Продавачка и клиент в магазин са заловили крадец след кратка гонка и сбиване, и са го задържали до пристигането на полицаите, съобщи bTV.

Страница 1 от 374