Връщат милиони ДДС на бургаски общини

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Между 3 и 5 млн. лева ДДС ще получи  всяка една от общините Бургас, Несебър, Поморие и Созопол, които реализират европейски проекти, известни като „водни цикли“.

 

Това става възможно заради проекта за изменение и допълнение на Закона за данъка върху добавената стойност, внесен в последния работен ден преди Великденската ваканция на парламента от председателят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова и зам.-председателя на комисията Диана Йорданова.  Така Държавният бюджет ще поеме 150 млн. лeвa за финансирани по европейските Структурни фондове и Кохезионен фонд. Със сумата ще бъде изплатено ДДС по големите "водни проекти", който общините не са начислявали. А те не са начислявали заради позицията на ЕК, приета в хода на изпълнение на програмата, че разходите за ДДС по проекти за реконструкция на ВиК-инфраструктурата не могат да се поемат за сметка на европейското финансиране. Това, обаче става след като проектите са одобрени, а някои са стартирали. Разминаването доведе до забавяне на изграждането на ВиК съоръженията и принуди общините да теглят заеми, за да платят разходите по тях, включително и ДДС.

Оперативна програма "Околна среда" 2007-2013 е най-проблемната от стария програмен период. Възстановените от Брюксел средства по нея все още не са минали границата от 50%, а до окончателното изтичане на програмния период има малко повече от шест месеца. Заради системни грешки при обществени поръчки и управлението на програмата 2010-2013 г., ЕК бе замразила плащанията в продължение на година. Възстановяването стана възможно едва след като правителството се съгласи да бъде наложена "плоска" финансова корекция в размер на 152 млн. лв. Програмата е рекордьор и по допуснати грешки през първия програмен период, в който България усвоява европейско финансиране.

 

 

 

 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови