Крава-рекордьорка дава 75 кг мляко на ден

Вангел Лолов бе обявен за говедовъд №1 в Бургаска област

Статуетката Бик за най-добър фермер – говедовъд на 2015 г. в Бургаска област бе връчена на Вангел Лолов. Церемонията по награждаването се организира за четвърта поредна година от Областна служба „Земеделие“ – Бургас. 

Лолов е на 49 години и има ферма със 100 квари от 2011 г. Тогава той купува стопанския двор в Екзарх Антимово и го ремонтира основно. 

Средният млеконадой от крава от фермата му е 34 кг на ден и 10201 кг на доилен период. Кравата му рекардьорка е достигнала 75 кг мляко на ден и 14500 кг на доилен период.

Вангел Лолов използва само висококачествен семенен материал за размножаването от топ 10 на биците в света. Говедовъдът държи на комфортната среда, в която да отгледжа животните си. Щорите във фермата му са по израелски модел и осигуряват приток на чист въздух. Храната винаги е чиста и прясна, а от водата за добичетата самият Вангел пие.

Всяко новородено теле се захранва с 4 литра коластра с биберон. До 3-те месеца им се дава пълномаслено мляко, а след това се размесва и с мюсли.

Лолов отглежда и 300 дка царевица и 200 дке люцерна за изхранване на кравите. 

Автор Ирина Генова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови