Хотелиерският и ресторантьорски бизнес прави хората бедни

Макар преобладаващото мнение да е, че работещите в хотелиерския и ресторантьорския бизнес да са доста добре откъм финанси,

се оказва, че това е една заблуда. Според последните данни хората, заети в тези сфери, са най-малко и на всичкото отгоре получават най-ниско заплащане.

Това показва изследване на Националния статистически институт. Според него като цяло заетостта се понихава в края на лятото. Трудовите договори към края на септември намаляват с 45.9 хил. Или с 1.9% спрямо юни. Най-големият спад е именно в тези икономически дейности – 20%. Второто място е за "Административни и спомагателни дейности" със 7.2%, а третото – за "Култура, спорт и развлечения" с 4.2%.

В същото време се наблюдава ръст в дейностите "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - с 1,5%, и в "Строителство" - с 0,4%.

Според статистиките средната месечна работна заплата през третото тримесечие на годината расте с 6.8% до 941 лв., а в частния сектор - с 8%. Най-ниските заплати са 580 лева за хотелиерите и 722 лева за работещите в сектора "Административни и спомагателни дейности".

Най-добре платени са наетите в секторите "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - 2159 лева, "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" - 1647 лева, "Финансови и застрахователни дейности" - 1612 лева.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови