Правят бизнес планове за пчеларите

„Начини за размножаване на пчелните семейства методи за повишаване на тяхната продуктивност“

бе темата на семинара, който се проведев в Областна администрация – Бургас. Лектор бе д-р Пламен Христов от Института по животновъдни науки – Костинброд.

Валентин Бялков, ръководител на Областна служба за съвети в земеделието, пък представи насоките, в която пчеларите ще могат да получават финансово подпомагане до 2020 г.

Програмата за развитие на селските райони, все още не е одобрена от Европейската комисия, но е одобрена от нашето правителство и изпратена е в Брюксел за разглеждане и одобрение.

„Очаква се да се одобри след юни. В програмата са разписани различни мерки и подмерки. На семинара обърнахме внимание точно на тези мерки, които касаят пчеларите, като всяка мярка си има разписан бюджет “, обясниБялков. 

Наредбите още не са направени и повечето подробности ще излязат от там.

„Всяка мярка ще има наредба и в самата наредба ще бъде публикувана и формата на бизнес план с указанията за попълване при кандидатстване“, допълни Бялков. 

Службата за съвети в земеделието, основно ще работи тематично по подпрограмата за малките стопанства и бизнес плановете на тези малки стопанства, да се изготвят от службата безплатно. „Надяваме са да успее да стартира и мярката за консултантската помощ и ще правим, и безплатни проекти за младите фермери“, допълни Бялков.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови