9% по-малко сделки с имоти в Бургаско

Засилено търсене на имоти има само в София,

сочат данни на Агенцията по вписвания. В останалите населени места има спад на покупките и продажбите.

Дори във Варна и Бургас – едни от най-активните пазари през последните години, естествено не и без влиянието на руските купувачи на имоти в България, също се наблюдава спад на сделките. По-значителен е той в Бургас, като достига 9 на сто на годишна база, докато във Варна понижението е от 1% на годишна база.

Намалението на броя на сделките във водещите морски градове донякъде би могло да се обясни и с отдръпването на руснаците от българския пазар. Заради западните санкции срещу Русия и последвалите икономически проблеми, включително силното обезценяване на рублата, намаля потокът от руски туристи към страната ни. Голяма част от тях съчетаваха почивката с оглед на имот с цел инвестиция.

Наскоро от Националното сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ) също отчетоха спад на сделките с ваканционни имоти по Черноморието от порядъка на 7-8% основно заради оттеглянето на руснаците от пазара. Сдружението предупреди също така, че очаква понижение на цените на имотите, строени специално за руснаци, и прогнозира проблеми за строителните фирми, инвестирали в жилищни комплекси, предназначени за реализация на руския пазар.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови