Доларът скача, поскъпват китайските стоки

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Доларът може да поскъпне до 2 лв. Очаква ни дълъг период на скъп долар, възможно е още по-голямо поскъпване на щатската валута, така че тя да се изравни по стойност с еврото,

заяви ръководителят на отдел "Международни пазари" в Karoll Димо Димов. "Движението на еврото надолу е много силно. През май 2014 г. курсът беше 1,40 долара за евро. Оттогава имаме около 22 цента спад, което е огромно движение. Бяха преминати важни нива, които преди това спираха спада на еврото, което говори за дългосрочен тренд на спад на еврото. Не изключвам и да се стигне до паритет на двете валути", прогнозира Димов. Тъй като левът е вързан към еврото това означава доларът да поскъпне до 2 лв. По време на ранната търговия в Европа вчера едно евро се разменяше за 1,1805 долара.

Рекордното поскъпване на долара ще се отрази на цените на някои стоки от групата на бялата техника, както и на по-дребни уреди, които се доставят с директни договори от Китай. Някои цени ще се увеличат още през януари. "Говоря и за телевизори, които са от по-ниския клас, тъй като там явно производителите нямат достатъчно маржин, за да компенсират поскъпването на долара", прогнозира Николай Китов, собственик в "Техномаркет". "Другото ще се усети по-нататък във времето", добави той. По-големите компании работят с фючърсни договори и фиксирани валутни курсове обикновено за 6 месеца и нещата там ще се усетят по-късно.

При IT техниката, поскъпването вероятно ще се усети след февруари, смята Николай Китов. Това е така, защото покупките, които са за януари вече са на път. "Продуктите, които се купуват директно в долари, при тях естествено ще има незабавно поскъпване. Това е например дребната бяла техника, телевизори, телефони. Това са най-вече продукти от Азия, основно от Китай, а понякога и от Корея", каза Николай Китов. "Телевизорите на LG, Samsung, Philips, Sony основно се сглобяват в европейските складове, а не в Азия и съответно цените им са в евро и там реално няма причина за притеснение, натискът ще бъде малък", каза Китов. Доставчиците се борят да има компенсация заради курсовите разлики или да са по-малки увеличенията за крайните клиенти, обясни още той. "Увеличението ще е по-малко от скока на долара, продължи Китов. "Всички доставчици сме изненадани, това е основната ни тема на разговор в последно време. Ще гледаме увеличенията на цените да са минимални. Все пак, ние ще сме толкова потърпевши, колкото и клиентите", добави той.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови