Купувачите търсят имоти в големите градове

Все повече българи отново тръгнват на огледи за покупка на жилища.

Това се случва след няколко трудни години за жилищния пазар в страната и при понижаване на цените на имотите. През 2014 година този тренд изглежда бе пречупен и вече не се говори за спад в цените. Експертите от бранша очакват през следващата година да започне ръст както в цените, така и в кредитирането. Годината бе белязана и от сътресенията в банковата система, които накараха все повече хора да се замислят дали да инвестират парите си в недвижимо имущество.

Спадът на цените на имотите приключи през изминалата 2014 г. и това накара много купувачи да се завърнат на пазара, обясни пред Investor.bg Полина Стойкова, изпълнителен директор в Bulgarian Properties.

Все повече купувачи подхождат към покупката с нагласата, че имотите са сигурен реален актив. Тези хора осъзнават, че влагането на паричните средства само в депозити в банки не е най-доброто решение. Това осъзнаване съвпадна с много изгоден момент от развитието на имотния пазар, тъй като цените на имотите сега са на нивата отпреди близо 10 години и съответно имотите са много по-достъпни, обясни Стойкова. Към това може да се прибавят и по-добрите условия за жилищно кредитиране, предлагани от банките през тази година.

Очакваме през 2015 г. тенденциите на възстановяване да продължат, като търсенето в най-големите градове ще продължи да нараства, каза още Стойкова. 

Експертите очакват много българи да се ориентират и към покупка на имоти по морето и в ски курортите. Този процес започна още миналата година при траен интерес и атрактивни цени.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови