Паника на пазара на имоти

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

През последните месеци продажбите на ваканционни жилища по Южното Черноморие са намалели с 30% до 50% спрямо същия период на миналата година. Нещо повече – на места досегашните купувачи на имоти вече са продавачи.

 

За имотния пазар на юг от Слънчев бряг и Свети Влас това едва ли е краят – не и с мащабите на фиаското след изтеглянето на британците през 2008 г. Със сигурност обаче спадът на руските сделки няма с какво да бъде компенсиран, а някои инвеститори ще го усетят болезнено.

От септември агенциите за имоти и инвеститорите отбелязват значителен спад на сделки и огледи.

Управителят на бургаската агенция "Омега" Диана Иванова отчита с 50% по-малко сделки. Сходни числа дават и инвеститори във ваканционни проекти.

"Ако разделим годината на две, до септември имаше отлив, но като цяло сделките вървяха. През последните два месеца обаче пазарът буквално замря", обобщи управител на голяма компания, която строи ваканционни комплекси в Слънчев бряг.

Според него икономическите проблеми на Русия водят до спад не само на българския, но и на други ваканционни пазари в Европа, където основни клиенти са руските купувачи. "Ваканционният пазар е обвързан с психологическата нагласа, че утре ще е по-добре. А за руснаците това трудно може да се каже в момента", коментира предприемачът.

Конкретните причини за руския отлив едевалвацията на рублата, която от началото на годината загуби над 30% от стойността си. Също и санкциите от и към Русия, които ограничават пътуванията и затрудняват сделките на руски граждани в чужбина. 

Руснаците, които вече имат имоти в България, също търпят загуби, защото слабата рубла увеличава разходите им за поддръжка. Годишната такса за жилище с една спалня в курортен комплекс е около 400 евро (8-10 евро/кв.м). Доскоро този разход не беше проблем, защото се равняваше на една руска пенсия. Сега обаче е пенсия и половина и не е ясно какво ще стане с рублата през следващите месеци, коментират посредници. Заради поскъпналите самолетни билети за някои собственици вече е проблем и идването до България. За други, които пътуват с коли, такъв се явява преминаването през Украйна. Така някои от доскорошните купувачи отново са на пазара, но вече в ролята на продавачи

Ефектът при покупките ще е в изчезването на най-ниския сегмент от руския пазар – хора, които търсят имоти за 10-15 000 евро, както и на най-високия – купувачите с бюджети от над 100 000 евро. При първите причината е, че слабата рубла прави покупките невъзможни. При вторите – тъй като гледат на имотите сизад граница основно като бизнес и инвестиция и за тях България по принцип не е много интересна.

По общо мнение най-засегнати в новата ситуация на руския пазар ще са ваканционните жилища, където доскоро над 90% от купувачите бяха руснаци. При градските имоти картината е далеч по-спокойна – през последната година те привлякоха интереса на руските купувачи заради по-евтината поддръжка и възможността за целогодишно обитаване. Освен това не само в Бургас, но и в градове като Созопол и Поморие има търсене и от български клиенти.

Отдръпването на руснаците по-скоро ще е проблем за десетки нови апартаментни сгради и комплекси в района на Слънчев бряг и Несебър, както и в крайградските зони на юг.

Притеснението на брокери и инвеститори е и в друга посока – никой не вижда достатъчно силна алтернатива на руския пазар. Независимо дали смятат, че спадът на руските покупки е временен или траен, всички са съгласни за едно: за имотния пазар на морето 2015 г. ще е трудна. А твърде вероятно и не само тя.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови