Гърци се скъсват да купуват българско грозде

Гърците трета – четвърта година купуват винено грозде от България и големи количества българско вино, съобщи  Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното.

 

Европейските субсидии и ниската цена на земята привличат чуждестранните фирми да инвестират в лозови масиви и изби в България, допълни той.

„България е в Европейския съюз, дават се големи субсидии за изграждането на нови лозови масиви и за построяването на изби.

Например, ако изградите лозов масив за 100 000 лв., 75% са европейски субсидии по Националната програма за развитие на лозаро-винарския сектор (2014-2018), а останалото е самоучастие. За изграждането на изба, например за 1 млн. лв., евросубсидията по лозарската програма е 50 на сто“, разказа Коев.

В Европа цената на земята е в пъти по-скъпа, отколкото в България. Наистина, купуването на земя беше ограничено от парламента, но за физически лица. За едно юридическо лице няма абсолютно никаква пречка да го направи. От значение са и ниските данъци.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови