Цоцоркови прилапаха и златната мина в созополското Зидарово

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Баща и син-Димитър и Лъчезар Цоцоркови се оказаха най- облагодетелстваните българи,след като и служебното правителство на Близнашки им хариза мина „Боримечково“. Особеното в случая, е че подобна точка не бе упомената в дневния ред на МС.

 

Разрешението за "Боримечково" ще бъде предоставено на "Асарел-Експлорейшън" ЕАД за срок от три години, се казва в информацията от пресцентъра на МС. В проучването на терена, който се намира на територията на общините Панагюрище, Пазарджик и Лесичово, дружеството ще вложи близо 1.9 млн. лв. Стойността на мероприятията по опазване на околната среда е 120 000 лв. 

Припомняме, че на 19 февруари т.г. правителството на Орешарски удължи с 15 години договора  на "Асарел Медет" АД за предоставяне на концесия за подземни богатства - медни руди, чрез добив от находище "Асарел", сключен в края на 1998 г. Условията в договора се запазват. За срока на продължението прогнозните инвестиции са в размер на 85 млн. лв. Очакваното годишно концесионно плащане е в размер на около 3.6 млн. лв., от които 50 на сто ще се превеждат по бюджета на община Панагюрище, на чиято територия е разположена концесионната площ.

Кабинетът“Орешарски“ даде и разрешение за проучване на възможностите за добив на метални полезни изкопаеми на "Асарел Медет", въз основа на което дружеството в продължение на две години ще проучва минни отпадъци в площта "Източно насипище" край Панагюрище. 

Не бе минал и месец от встъпването на правителството на Орешарски и кабинетът даде разрешение на сина на Димитър Цоцорков- Лъчезар за проучване на залежите от метални полезни изкопаеми в площта „Зидарово“ в община Созопол.Разрешението е за срок от три години, като дружеството трябва да инвестира над 3.2 млн. лв. в проучвателните си дейности. В района на старата мина в созополското село има залежи както на медни руди, така и златни,които за последно са били експлоатирани преди 27 години.

По официална статистика за 2013 година минните дружества в страната са достигнали производство на близо 100 млн. тона полезни изкопаеми годишно. За сравнение Австрия отчита 5 млн. тона.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови