Строителни фирми фалират

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Блокирани плащания по ОП ”Регионално развитие”, ОП ”Околна среда” и Програмата за развитие на селските райони затрудняват строители. Над 2 милиарда лева са неразплатените средства на строителните фирми в страната.

Това стана ясно на среща в община Бургас, на която присъстваха кмета Димитър Николов, заедно с народните представители Лиляна Павлова и Ивелина Василева. Тримата бяха единствените откликнали на поканата на строителите. В открито писмо адресирано до председателя на Народното събрание Михаил Миков и всички политически партии, Строителната камара представя проблемите в областта и търси изход от ситуацията.

Строителите съобщиха, че в бъдеще очакват фалити, което ще доведе до незавършване нd много обекти в цялата страна. Около 70 хил. души работят в сферата на строителството като голяма част от тях са заплашени от съкращение. „Строителния бранш е в бедствие, правителството докара бизнеса до фалит“, каза Лиляна Павлова.

По време на срещата стана ясно, че строителните фирми, изпълняващи договори основно по оперативните програми “Околна среда” и “Регионално развитие”, не са получавали заплащане от месец февруари тази година. “Общините нямат вина в тази ситуация. Двата милиарда висят като воденичен камък и на вашия, и на нашия врат. Общините и строителите са като скачени съдове – ако фалират едните, фалират и другите.” каза кметът Димитър Николов.

Най-големите застрашени проекти със спряно финансиране в Бургас са Регионалното депо за отпадъци и водните проекти в Банево, Ветрен и Горно Езерово. Немска компания е изпратила писмо, че изпраща тирове, за да си вземе оборудването от Ветрен поради неплащания.

По думите на бургаският кмет общините трябва да търсят финансови оборотни средства за разплащане от фонд „Флаг”.

 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови