Туристическият бранш скочи срещу рибна ферма

Туристическият бранш скочи срещу изграждането на нова рибна ферма в залива между Приморско и Китен. Според инвестиционното намерение от 26 февруари, развъдникът ще е за ципура.

Точно преди година, през февруари 2013 г. Басейнова дирекция забрани строежа на ферма за пъстърва, която щеше да бъде на същото място.
Вчера Бургаската регионална туристическа камара разпрати протестна декларация срещу изграждането на втората рибна ферма в залива между Приморско и Китен.
 «Инвестиционните намерения са в противовес на развитието на екологичния туризъм в общината, защото примесите, които ще се изхвърлят в залива ще замърсяват морската вода, а в последствие могат да се създават условия за екземи по деца и възрастни или други кожни и коремни заболявания», обясни Иван Иванов, председател на камарата.
Замърсяването на залива ще доведе до пренасочване  на туристите към други дестинации, нарастване на безработицата и още по-голямо обедняване на местното население, безпокоят се от бранша.
Друг сектор, който ще бъде засегнат от фермата за ципура е риболовният. Замърсяването на залива ще доведе и до спиране на морските разходки с лодки, яхти и вечерни панорами в залива.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови