Стартира национална кампания за опазване на горите от пожари 

Национална кампания за опазване на горите от пожари на Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите започна на 28 юни от територията на Природен парк „Витоша“.

Началото на инициативата постави ресорният заместник-министър на земеделието и храните д-р инж. Мирослав Маринов в Детски екостационар „Белите брези“ в присъствието на повече от 60 деца от столични училища, горски експерти от ЮЗДП - Благоевград, РДГ София, ДГС София, ДГС Самоков, ДПП Витоша, служители от СД „Пожарна безопасност и защита на населението“, представители на медиите, преподаватели и родители. Той даде първите практични съвети на децата, свързани с опазването на горите от пожари като им пожела да се забавляват, но да не забравят наученото днес и да го предадат на своите близки и приятели. 

Инж. Стоян Тошев, изпълнителен директор на ИАГ благодари на всички присъстващи и подчерта, че целта на мероприятията е общественото внимание, както и усилията на всички администрации и институци да бъдат обединени от темата за опазване на земеделските и горските територии от пожари.

В събитието се включиха повече от 60 деца от столични училища, които заедно с горските служители и огнеборците участваха в гасенето на предполагаем пожар. Специално за събитието бяха осигурени два  противопожарни автомобила на Столична дирекция ПБЗН и Югозападно държавно предприятие, така че децата да се докоснат до истинската работа при гасене на пожари.

Кампанията ще се проведе по време на най-пожароопасня период на годината – през месеците юли, август и септември на територията на 15 областни центрове в страната. Под формата на занимателни игри, децата ще се запознаят с правилата за пожарна безопасност, както и с щетите, които огънят нанася на природата.