Петте най-чести грешки при продажба на имот

Какви грешки се допукат най-често при продажба на имот?

Брокерите споделят няколко от най-големите грешки, които продавачите допускат:

Лошо състояние на имота

При огледи винаги проветрявайте и привеждайте имота в добър вид, иначе може да отблъсните купувачите още в началото. Освежителен ремонт никога не пречи, особено когато се касае за проблем с влага или теч.

Завишена цена на имота

Продавачите често забравят, че пазарът е доста конкурентен, а купувачите в повечето случаи са добре информирани, така че трудно би се намерил някой, който да купи имота на по-висока от пазарната цена. Обявяване на по-висока цена с цел резерв за преговори може да доведе точно до обрания ефект – потенциалният купувач е отблъснат още от самото начало и до не се стига до контакт. Оставането на имота извън пазара за по-дълго време може да накара продаващия да намали значително цената.

Предлагане на имота чрез много агенции

Повечето агенции рекламират основно в едни и същи портали за имоти, поради което продаваният имто може да се появи на едно и също място с дублирана многократно информация и евентуално вариации в цената (често дори без ваше знание). Подобни обяви забелязани от купувачите са подозрителни и съответно вероятността за контакт е минимална.

Липса на желание за преговори

Желанието да продадем имота си на определената първоначална цена понякога води до прибързан отказ. Има много примери за разумни предложения от страна на купувачи, които включват други параметри в сделката, но те не биват изслушвани от продаващите имота. Ако продавате имот бъдете толерантни, отворени и действайте с разум.

Провеждане на огледи в неудобно за купувачите време

Опитайте се да бъдете гъвкави и така да организирате нещата, че огледите да са максимално удобни за потенциалните купувачи. Това ще даде конкурентно предимство на вашия имот. Ако времената на огледите не ви устройват, постарайте се да осигурите човек, на когото може да поверите ключ от имота.