Жилищният пазар в Париж е близо до прегряване /снимки/

В нито един район на френската столица средната цена на квадратен метър вече не е под 8 хил. евро

Цените на съществуващите жилища във Франция са нараснали с 3% на годишна основа през първото тримесечие, като са запазили темпа си от предходната година, докато броят на трансакциите е отбелязал нов рекорд, сочат публикувани днес данни на Френския статистически институт (Insee), цитирани от в. Le Figaro.

В столицата тенденцията е още по-отчетлива, като цените на жилищата са нараснали с 6,4% след годишното повишение от 5,7% през предходното тримесечие. Появиха се дори притеснения, че жилищният пазар в Париж проявява признаци на прегряване. 

В нито един район на Париж средната цена на квадратен метър вече не е под 8 хил. евро. В 20-и район, където цените на имотите са най-ниски, средната цена вече достига 8220 евро на кв. м, докато в шести район, където имотите са най-скъпи, тя е 13 880 евро на кв. м.

Най-голям ръст на цените на жилищата в Париж е отбелязан в 19-и район (+13,8%), но цените са отбелязали силно повишение и в най-шикозните райони - шести, седми и осми. Според нотариуси причина за повишаването на цените може да е „ефектът Brexit”. “Забелязахме завръщането на заможни чуждестранни клиенти, които търсят големи апартаменти за семейството си“, казва Тиери Делесал.

Ето какво установи репортер на meduzata.com на място:

В Париж средната цена на квадратен метър е 10 000 евро, като в центъра стига 20 000 евро, а по периферията е около 8000.

Затова се продават най-често студия и двустайни. Особен глад има за двустайни 50-60 кв.м. Като се яви такъв сутринта, до обяд е депозиран.

Снимки: meduzata.com