Търсят се вили в затворени комплекси по морето

Ваканционни имоти - спокойно с български купувачи

След отлива на руснаците и британците през последните години българите доминират сред купувачите на имоти в морските и планинските курорти. Тенденцията се запази и през тази година - 50% от купувачите на ваканционни имоти в Банско и Слънчев бряг са били българи, а в Боровец и Пампорово пазарът изцяло се движи от наши сънародници, сочат данни на Bulgarian Properties. 

Най-голям ръст на сделките с имоти сред зимните ни курорти регистрира Банско с повишение от 3,4%, а цената на жилищата в града през деветмесечието на 2019 г. достига 400 евро за кв. м, показват данните на компанията. Заради ограниченото предлагане в Боровец сделките с имоти са по-малко - 750 през 2019 г., а цената на квадратен метър е сходна с тази в Банско - 400 евро. В Пампорово в годината до септември са сключени петстотин сделки с имоти. 

Нова тенденция през тази година е засиленият интерес на българските купувачи към вили в затворени комплекси по морето. Купувачите са предимно семейства с деца, които разполагат с по-високи доходи, поддържат висок стандат на живот и искат да го пренесат в морския си дом. 

В Созопол 37% от купувачите на имоти този сезон са били българи, сочат данни на компанията Green Life Development. Интерес към ваканционни жилища на морето има и от страна на наши сънародници, които живеят в чужбина, като те най-често се насочват към Поморие заради ограничените си бюджети, съобщават брокери. 

Сред чуждестранните купувачи на имоти по морето доминират руснаците, следвани от украинци, германци и израелци. 

Брокери обаче предупреждават, че както в летните, така и в зимните ни курорти няма нови проекти в строеж, поради което предлагането започва да се изчерпва.