Тодор Батков: Ще върна гората в Крайморие, искам си тази в Балкана

Бившият президент на „Левски“ Тодор Батков обяви, че ще върне гората в Крайморие, обаче си иска тази в Централния Балкан. 

Това той заяви в сутрешния блок на bTV пред водещия Антон Хекимян. Става въпрос за заменка с Министерство на земеделието, в която са му дадени 206 декара гора в Бургас, край Крайморие. Теренът разменил също срещу гора, но в Централния Балкан.

„Това, което искат е изсмукано от пръстите и юридически абсолютно необосновано. Ще си изясним отношенията в съда. А и в крайна сметка тази гора е гора и продължава да бъде гора и ще бъде гора. В крайна сметка ще им предложа да си я вземат и да ми върнат тази, която аз им дадох, която е в 7 пъти повече, първокласна гора“, заяви Батков.

Бившият първи в „Левски“ обясни, че заменката я е направил, за да не я вземе някой друг.

„Не исках някой да построи до моя бъдещ комплекс нещо от типа на Слънчев бряг, с което едва ли някой българин би се гордял. Говоря за застройка, визуализация и т.н. Не съм възнамерявал да бъде нещо друго освен гора“, категоричен бе той. Батков визира идеята си за изграждането на модерния комплекс „Ривиера 21 век“ на полуостров „Форос“, който обаче остава нереализиран.

Батков поясни, че е получил писмо от Министерство на земеделието. Уведомили го, че започва производство.

„Аз ги информирах какви са моите възражения и съображения и чакам сега те да се произнесат. Аз съм убеден, че няма недопустима държавна помощ в тази заменка. Категорично. Тя е по-скоро или поради грешка, или някакъв тип наказателна акция. В краен случай не ми трябва тази гора, ще им я върна. Тя е и без стопанско значение - бор и не е за дърводобив. Преди време дадох съгласие Община Бургас да направи паркинг за наблюдаване на птици, дадох им съгласие и да направят кучкарник там“, каза още той.