Коронавирусът рязко вдигна цените на имотите в България 

България е на осмо място сред страните от Европейския съюз по ръст на цените на жилищата през първото тримесечие както спрямо същия период на миналата година, така и спрямо предходното тримесечие, показват данни на европейската статистическа служба Евростат. 

За година жилищата в страната са поскъпнали със 7,5%, което е над средното ниво за ръст на цените в страните от ЕС през същия период от 6,1%. 

На първо място по поскъпване на къщите и апартаментите е Люксембург със 17% увеличените. 

На следващите места са Дания с 15,3% и Литва с 12%. Топ пет на страните от ЕС се допълва от Чехия с 11,9% и Нидерландия с 11,3%. Оказва се, че пандемията е оказала положително влияние върху цените на жилищата. Във всички страни от ЕС, с изключение на Кипър, има ръст на цените на апартаментите и къщите, като в пет от държавите увеличението дори е двуцифрено. 

Жилищата са поскъпнали повече, отколкото у нас, и в Германия и Австрия - съответно с 9,4% и 8,3%. 

Оказва се, че дългият престой у дома по време на пандемията, както и ниските лихви по депозитите, увеличават желанието на хората да придобият ново жилище - за да живеят в по-просторен апартамент, както и за да инвестират парите си. Кипър е единствената страна членка на ЕС, в която има спад на цените на жилищата на годишна база през първото тримесечие - с 5,8%. 

Спрямо четвъртото тримесечие на 2020 г. цените на жилищата у нас са нараснали с 3,2%, което е почти два пъти повече в сравнение със средното увеличение за страните от ЕС от 1,7%. 

На първо място по поскъпване спрямо предходното тримесечие е Естония с 6,6%. Топ три на страните от ЕС се допълва от Дания с 5,8% и Литва с 5%. В първата петица на страните от ЕС влизат и Чехия с 4,6% и Унгария с 4,5%. Пред нас по поскъпване на жилищата са и Люксембург с 4,3% и Нидерландия с 4%.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

Многостаен апартамент с морска паронама

Двустаен апартамент /от стандартна гарсониера/

Двустаен апартамент с отделна кухня, жк Възраждане

Стандартна гарсониера с 2 стаи, жк Зорница

***

Двустаен апартамент в Приморско - обзаведен и оборудван

***

Студио в Приморско - обзаведено и оборудвано

***

Двустаен с възможност за преуствойство на тристаен в жк Лазур, Бургас

***

Многостаен апартамент с три спални - директно от строител

***

За огледи /и виртуални/ тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ОЩЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!

 

ПОВЕЧЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!