Евтините пари поддържат високите цени на имотите

Рекордно ниските лихви по ипотечните кредити и повишаващата се инфлацията са основна причина за ръста на сделките с недвижими имоти в България.

Сделките с имоти през третото тримесечие отбелязват ръст от 19% на годишна база за страната, а в София – 25%. 9.1% е ръстът на цените на годишна база, но има забавяне на ръста до 0.3% спрямо предходното тримесечие. Това са основните моменти от доклада за имотния пазар на Arco Real Estate, който бе коментиран от Камен Каменов, Mениджър Инвестиционни проекти в Arco Real Estate, е вфира на предаването "В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

"Хората се замислят, че имотите са скъпи, а парите са евтини. Българите традиционно инвестират в активи, които могат да пипне – имоти и злато“, каза Каменов и допълни, че имотите минимум запазват стойността си в дългосрочен план.

Големите натрупани спестявания на българите подкрепят ръста на цените на имотите. Цените на новото строителство се повишават и заради поскъпналите суровини, докато дефицитите в предлагането са основен фактор на вторичния пазар, където търсенето се води предимно от локацията и чиста жилищна площ, коментира Каменов.

„Трендът при старото строителство винаги е бил нагоре“, каза Каменов и добави, че много продавачи не излизат на пазара, тъй като нямат конкретна идея къде да инвестират средствата.

Темпът на нарастване на цените е оправдан, смята Каменов. „Масово се спекулира със спукване на балона, но ситуацията няма нищо общо с 2008 г. Тогава беше финансова криза..., а в момента финансова криза няма.“

Заплатите изостават от ръста на инфлацията и това може да окаже влияние на цените в бъдеще, предположи гостът.

"Много зависи с каква цел се купуват жилища. Ако е с инвестиционна цел, трябва да се прецени дали да се влиза в спекулативни сделки, дали се търси пасивен доход.“, каза още той.

Тристайните и по-големи апартаменти, както и крайградските къщи, продължават да бъдат най-търсени, което се обуславя от пандемичната ситуация. Новото строителство успява да отговори на новите трендове като площ, качество и промяната към по-просторни жилища едва ли ще се обърне, смята Каменов. При крайградските къщи търсенето продължава да задминава предлагането, като се наблюдава и търсене на площи за строеж. Има и засилен интерес към закупуването на ваканционни жилища, особено по Черноморието.

Сделките в големите градове обикновено се сключват до един месец от публикуването на обявата, каза Каменов.

Прогнозите са за стабилен пазар по сегменти, особено към 3- и 4-стайните жилища, с голям интерес към къщите, докато малките апартаменти ще останат предпочитани за инвестиционна цел.

Запитан за бъдещето на панелното и ЕПК строителство Каменов заяви, че банките „гледат на ЕПК като на тухлата“, а животът на панелните и ЕПК сгради може значително да бъде удължен с добра поддръжка и саниране.

В коментар как купувачите да си закупят жилища в сграда в строеж, които в момента се изкупуват от големи компании, Каменов посъветва да се използва добър професионален консултант, който ще има достъп до подобни оферти.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Тристаен с морска панорама в Меден рудник

***

Двустаен апартамент /от стандартна гарсониера/

***

Двустаен с възможност за преуствойство на тристаен в жк Лазур, Бургас

***

За огледи /и виртуални