Интересът към покупката на имот у нас се охлажда

Първите шест месеца на 2023 г. са белязани от изчакване и наблюдение по отношение на недвижимите имоти у нас. Очаква се забавяне на нарастването на цените и постепенно увеличаване на предлагането. 

Охлаждането на интереса към покупка на имот се дължи на високата инфлация, покачването на лихвите по ипотечните кредити и продължаващата война в Украйна. Това се казва в анализ на агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate за първото тримесечие на тази година. 

Очаква се активността на пазара да се забави поради повишаването на лихвите и поскъпването на кредитите. Прогнозата е, че банките ще станат по-внимателни и ще завишат изискванията си към клиентите и проектите, които финансират.

До 1650 евро на квадрат за панелка в София

Цените на имотите в столицата все още се задържат високи дори за крайните райони на София като Люлин и Дружба. Средните цени на панелните жилища са между 1300-1650 евро на кв.м, като тези стойности могат да варират в широк диапазон в зависимост от това къде точно се намира имотът и в какво състояние е. 

В централната част на града и районите от широкия център цените на ново строителство в начален етап стартират от 1600 евро на кв.м до 1850 евро на кв.м, а сделки се реализират и на цени от 1700 до 2700 евро на кв.м.

Най-активно е предлагането в районите Малинова долина, Студентски град, Надежда, Люлин и Овча купел. Средните цени на имотите са в широк диапазон - между 1350 евро на кв.м до около 1800-1900 евро на кв.м в зависимост от това дали са завършени или не, къде точно се намират и дали се предлагат с място за паркиране. Най-голямо е предлагането при двустайните и тристайните апартаменти.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Тристаен апартамент, суперцентър

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Обзаведен многостаен апартамент до Борисовата градина, виж разпределението

***

Тристаен апартамент до Борисовата градина, виж разпределението

***

Многостаен апартамент, до пазара

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо