Поскъпването на имотите вдига инфлацията

Повишаването на цената на недвижимите имоти се отразява на инфлацията и в известен смисъл е пречка пред присъединяването ни към еврозоната и това е обективен факт,

коментира в интервю за БТА доц. д-р Драгомир Стефанов от катедра "Недвижима собственост" в Университета за национално и световно стопанство (УНСС). 

Според него това обаче няма да накара пазарните участници - продавачи и купувачи, да спрат да строят и да купуват жилища, защото имаме за цел да влезем в еврозоната. 

Напротив, повечето говорене, че се присъединяваме към еврозоната, допълнително стимулира едните да строят жилища, а другите да ги купуват, каза експертът. Причините са притесненията, свързани с очаквания за повишение на цените на жилищните имоти през следващите години след приемането ни в еврозоната.

Далеч сме обаче от онзи период преди много години, когато с репликата "За Бога, братя, не купувайте!" ще спрем инфлацията ни, посочи Стефанов. Той обаче напомни, че, наблюдавайки другите държави, които са влезли в еврозоната, ефектите от приемане на еврото по-скоро се случват преди формалното членство.

Според експерта по-голямата тежест за инфлацията не е пазарът на недвижими имоти, а политическата нестабилност. Липсата на стабилно правителство, което има дългосрочна визия и постоянните избори, които правим, карат политическите играчи, които в един момент заемат премиерски и министерски постове, непрекъснато да се опитват да се харесат на населението, а това става чрез повишаване на доходите. 

Непрекъснато увеличаваме минималната работна заплата, пенсиите, заплатите на различните държавни служители, което допълнително генерира инфлация, коментира експертът. 

Малко е като затворен кръг - от една страна се борим с инфлацията, за да може да влезем в еврозоната, а от друга страна, непрекъснато увеличаваме доходите на населението, защото пък наближават избори и се надяваме хората да гласуват за нас, но това са реалностите, обобщи експертът.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

БЕЗ КОМИСИОН. Двустаен апартамент, акт 15

***

Мезонет с морска панорама, акт 15

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Защо купувачът трябва да има доверен брокер?