Невиждан бум на сделките с имоти в Бургас II

ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Бургас затвърждава мястото си на предпочитан град за живеене. Това съобщи в интервю за БТА Александър Бочев, председател на Управителния съвет на Националното сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ).

През последните години Бургас се разви като изключително добър център за живеене и не случайно няколко години получава наградата за най-добър град за живеене в България, отбеляза председателят на НСНИ и посочи, че в морския град активно са започнали да се развиват и складовите бази, а в момента се строят цели нови жилищни квартали.

Според него тези темпове на растеж на имотния пазар в Бургас ще продължат и през следващата година.

Част от бума в Бургас се дължи и на пазара на ваканционни имоти, където се отчитат доста вписвания на подобни имоти.

Запазва се тенденцията, породила се по време на пандемията, хората отново да се върнат към желанието за покупка на втори дом и най-често те се насочват към морето, и сега очевидно предпочитанията са към района на Бургас, каза Бочев.

Разрешителните за  строеж на жилищни сгради

Ако сравним второто тримесечие на тази година със същото на предходната година, отново ще видим лидерството на Бургас, където се отчита нарастване на броя издадени разрешения за строеж на жилищни сгради с около 25 на сто (24,63 на сто), на броя на жилищата в тях - с 83,4 на сто, а като разгъната застроена площ нарастването е с близо 65 на сто.

Очевидно Бургас отново е водач спрямо другите големи градове, коментира експертът, въпреки че Пловдив изпреварва морския град по брой издадени разрешителни за строеж на жилищни сгради - с ръст от 37,7 на сто, по останалите два показателя - брой жилища и разгъната застроена площ, е по-назад от Бургас.

В Пловдив нарастването на броя жилища е 39 на сто, а като разгъната застроена площ - около 44 на сто. В София и Варна има спад на издаваните разрешения, като в столицата той е около 24 на сто за брой сгради, минус 27 процента - за брой жилища, и минус 32 процента разгърната застроена площ.

Във Варна - за брой сгради е минус 8,6 на сто, като брой жилища е минус 46 процента, а като разгърната застроена площ - минус 30 процента.

Това, според Бочев, отново показва, че Бургас е първенец тази година и най-вероятно с издадените разрешения за строеж, които като продажби ще бъдат отчетени през идната и даже през 2026 г., ще запази челните си позиции по брой вписани продажби на жилищни имоти и през следващите една-две години, коментира председателят на НСНИ.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

БЕЗ КОМИСИОН. Двустаен апартамент, акт 15

***

Тристаен с отделна кухня, паркомясто

***

3-етажна къща близо до морето

***

Мезонет с морска панорама, акт 15

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Как се продава ипотекиран имот?