Тишев: Изискванията към червените кметове винаги са били високи

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Интервю с Николай Тишев, областен председател на "БСП - Лява България" - Бургас

Г-н Тишев, на конгреса Вашият председател Михаил Миков говореше за по-високи изисквания към кандидатите за кметове, например те трябва да имат поне две програми за развитие на съответната община. Това изискване ще важи ли за тези, които вече са кметове и ще се кандидатират за следващ мандат?

Определено ще се отнася и за тях. Към червените кметове или тези, които БСП подкрепя винаги е имало високи изисквания. Сега различното е, че за първи път на национално ниво се приема програма, в която се залагат определени леви политики, които трябва да присъстват в предизборните програми на кандидатите за кметове. Това са ангажименти, които след това кметът и общинските съветници ще реализират при управлението на  общините. Например да се създаде и поддържа социален патронаж, особено за възрастните хора, да се разшири обхвата на услугите „Личен асистент” и „Обществена трапезария” в малките населени места, да има денонощна аптека в общинските центрове, където такива липсват, да се поеме таксата за детска градина на семейства, чийто родители са безработни или социално слаби. В момента това се случва само в някои общини, които са по-богати. Не е много голям ресурсът, който трябва да се отдели, за да се осъществят тези идеи, но те са необходими, защото не може в 21 век да има населени места (общински центрове ), които да нямат дори една денонощна аптека.

Каква роля определяте на младежката организация? Очаквате ли оттам да има кандидати за кметове или общински съветници?

От младежите със сигурност ще има кандидати за общински съветници, за кметове не мога да кажа в момента, предполам, че няма да има. Добрата практика е първо да преминат през позицията на общински съветник, за да се запознаят с естеството на работата, а след това на следващ етап, ако структурата на партията прецени могат да бъдат издигнати за кандидати за кметове на съответните общини. В почти всички общини ще има попълнения от млади хора.

На конгреса бяха дадени указания за широка коалиция с всяка партия с леви убеждения, сега и Вие заговорихте за тях. Вървите ли към една твърда „лява“ позиция и това втърдяване на идеите не отрязва ли пътя към коалиции по места?

По-скоро очакваме подобрение. Когато имаш нещо, върху което да стъпиш, кометираш и да се обединиш около него е много по-лесно. Тогава вече се говори за принципи, а не за договорки или пазарлъци. БСП трябва да запазва идентичността си и за това налагаме тези критерии.

Как ще коментирате в контекста на дадените на последния конгрес указания за придържане към политиката на партията, фактът че кметът на Карнобат Георги Димитров, издигнат от БСП бе на официалната трибуна по време на учредяването на АБВ като партия?

Георги Димитров е наш червен кмет. В Карнобат, както  в останалите 12 общнини на бургаска област, предстои на конференции да бъдат разгледани предложенията и да се вземе решение, кои кандидати за кметове ще издигне БСП. Ние сме провели разговори с Георги Димитров, това действие е негово лично решение.

Вие, присъствахте на конгреса на БСП, усетихте ли това, за което всички говорят, че в лидерската роля на партията отново влиза Сергей Станишев, а поведението на Михаил Миков се сравнява с това на заместник председател?

Да, присъствах на конгреса заедно с 31 делагата от Бургаска област. Според мен Сергей Станишев няма намерение да се връща на предишната си длъжност като лидер на партията. Той има достатъчно ангажименти като лидер на ПЕС и евродепутат. Бих казал, че това е един изкуствено раздухан конфликт. Станишев е активен, той  беше 13 години председател на БСП и е нормално да участва в дискутирането и вземането на решения, но така или иначе БСП си има председател и това е Михаил Миков. Мисля, че засега той се справя добре, както с партията, така и с парламентарната група.

Как ще коментирате думите на говорителя на формацията Атанас Мерджанов, който в края на конгреса, заяви, че БСП е ударила дъното?

Аз не съм чул това изказване. За мен това са думи, които са изкарани от контекста. Предполагам, че той има предвид резултаите от последните избори, на които партията ни има нисък избирателен вот. Да, ние отчитаме тези факти, но през всички тези години БСП е показала, че има периоди на спадове, както и такива с висока избирателна подкрепа и винаги, след като е била в опозиция, си е връщала лидерската позиция.

 

Разговора води Диляна Тодорова 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови