Полина Стойкова: Очакваме подемът на имотния пазар да продължи и тази година

През изминалата година цените нарастваха с по-бавни темпове в сравнение с предходните години, обемите продажби се увеличиха, търсенето и предлагането постигнаха по-добър баланс,

а жилищата станаха по-достъпни поради задържането на цените и нарастването на доходите.

В допълнение на това, лихвените проценти по ипотечните кредити останаха на исторически най-ниските си нива.

Всички фактори, които оказват влияние върху имотния пазар, имаха силно положително въздействие и резултатите от това са видими - налице е продължаващ вече няколко години подем и оптимистични перспективи за развитие.

За поредна година пазарът беше движен от местното търсене, а чужденците се съсредоточиха върху основните курорти. В големите градове най-много се купуваха жилища в сгради ново строителство.

Засили се интересът на българските купувачи към ваканционни апартаменти в планинските и морските курорти, които в момента са на изключително атрактивни цени, започващи от нива около и под 10 000 евро. Не липсва интерес и към селски къщи за по-спокоен и природосъобразен живот или отдих в свободното време.

Какво да очакваме през 2020?

При продължаващ икономически растеж, запазване на ниски нива на лихвените проценти по кредитите, растящи доходи и рекордно ниска безработица очакванията ни са за продължаващ подем на имотния пазар и през тази година.

2020 г. ще бъде много подобна на 2019 г. – с минимални изменения на цените и голяма активност и обем от сделки. Ще станем свидетели на зрял имотен пазар с голям интензитет във всички пазарни сегменти и добра ликвидност.

Ще продължи да има голямо разнообразие и отлично предлагане на всякакви видове имоти на отлични цени. Ще се появи по-голямо предлагане на имоти ново строителство на вторичен пазар във вече завършени сгради. Заедно с това, ще има отличен избор от сгради в различен етап на изграждане.

Особено добри възможности ще има за покупка на имот на морето, където има предлагане на имоти, подходящи за всеки вкус и бюджет.

В средносрочен план все по-силно влияние ще оказват факторите от пазара на труда и демографските фактори, свързани с вътрешната трудова миграция и затова ще ги следим отблизо.

Ще продължи и дигиталната трансформация на бизнеса с недвижими имоти и тепърва ще станем свидетели на развитие в множество направления, които ще ни помагат в търсенето и предлагането на имоти и на по-качествени услуги.

Анализ на Полина Стойкова – изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови