Гл. арх. Веселина Илиева: Бургас може да бъде "зелен град"

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Интервю с гл. архитект на Бургас Веселина Илиева за новите проекти през 2015 г.

- Арх. Илиева, ще се използват ли на практика някои от идеите на победителите в студентския конкурс "Зелен Бургас"?

- Трудно ми е да кажа, че проекти в пълния им вид ще влязат, по-скоро част от идеите могат да намерят място в бъдещето развитие на града. Подобни идеите вече са приложени в някои проекти, такива са парковите зони, междублоковите пространства, зелени покриви и зелени стени, както и много други. Но има и много идеи, които могат да се ползват и за следващи проекти, а младите колеги винаги имат възможност да участват и във всички обявени от общината конкурси по избор на изпълнител за проектиране на всякакви обекти. 

- Какъв е пътят Бургас да стане един по-зелен град?

- Мисля, че пътят на Бургас да стане един по-зелен град е продължаване на традицията и вървене в правилната посока, която вече е стартирала. Разбира се, този процес е бавен, дълъг и изисква много упорит труд, изисква се и голяма битка със собственици на имоти, но смятам, че стратегията, която вече е поета трябва да бъде следвана докрай. По този начин ще може да реализираме всичко, което е заложено в устройствените планове. За съжаление в старата градска част голяма част от нещата вече са невъзвратими, тъй като имотите в центъра са малки. Там има и културно наследство, изискванията на това наследство ограничават прилагането на иновативен подход, поставяне на вертикални и хоризонтални озеленявания по нива и покриви, но в останалите части на града смятам, че това е постижимо. Със санирането на сградите е възможно да се постигне допълнително озеленяване и със конструкцията на промишлените зони. Има прекрасни възможности "зелената идея" да се приложи в Бургас. 

- Ще се търси ли финансиране по европейски програми за тази цел?

- Търсим всякакви начини на финансиране. Проектираме, за да имаме готови проекти и след това кандидатстваме. Ако не стане с европейски пари ще кандидатстваме за кредити. Обект "Флора Бургас" е точно по такъв кредит "Джесика".

- Какви са най-важните обекти в строителството за 2015 г.?

- Част от обектите вече са стартирали, един от големите и сериозни обекти е "Флора Бургас", също така стартира реконструкция на бившите бомобоубежища в Приморски парк, както и изграждане на подземния град. Надяваме се през следващата година да стартират и програмите за създаване на благоприятна градска среда, това са довършване на ул. Александровска на втори етап, реконструкция на ул. Батенберг и отваряне на свободния достъп до пристанището. Община Бургас отново заляга на изграждането на спортни площадки и спортни комплекси. Продължава работата по важните инфраструктурни проекти, ВИК мрежите по квартали, завършване на обходния път през надлеза на товарна гара, Автогара Юг, Терминал Меден рудник, цялата улична мрежа, автобусната линия и велоалеите.

- Какво могат да очакват туристите през следващото лято като транспортни връзки и обекти за посещение?

- Продължава работата по Аква Калиде като един паметник на много сериозна история, включващ в себе си култура, туризъм и зелена среда. Подземният град ще бъде новата туристическа дестинация това лято. Той ще бъде част от целия културен маршрут, който се изгражда от Централната градска част през парка, казиното, подземния град, моста и до остров "Света Анастасия". Работи се върху разкриването на историческото наследство открито в Сарафово, знаете за църквата, която  морето разкри. Това могат да очакват туристи и граждани на Бургас.

Интервю на Диляна Тодорова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови