Морските фарове събрани в изложба / СНИМКИ/

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Интервю с бургаската фотографка Татяна Байкушева  за новата й изложба „Кулите на светлината“

 

В началото на месеца бе представена интересна изложба с избрани фотоси на фарове от Южното Черноморие. Автор на изложбата е бургазлийката Татяна Байкушева. В общността Татяна е позната като пиар и фоторепортер с дългогодишен опит. Споделя, че често се занимава с различни проекти, но снимането и е страст. През 1995 г. завършва фотография в София и започва професионалната и кариера на фотограф. Зад гърба си Татяна вече има 4 изложби, в които представя красотата на България.

Първата снимка за изложбата „Кулите на светлината“ тя прави преди повече от 5 години като въобще не си е представяла, че снимката може да е началото на една колекция експонирана в изложба.

 

Как се роди идеята да снимате морски фарове?

 Изложбата не съм я планирала от самото начало. Всъщност кадрите се родиха като продължение на предишната ми идея да показвам красиви места по Черноморието. Тогава снимах фаровете от парапланер, но се оказа, че те са много по-красиви, когато се снимат от море или суша, защото естественият поглед към фара от морето е по-различен, по-хубав.

Получиха се хубави снимки, нощните снимки също станаха добри и реших, че би могло да е интересно за хората да ги видят в изложба. Тогава реших да допълня колекцията, за да ги има всички фарове по Южното Черноморие. Снимах фаровете от нос Емине до Ахтопол включително и няколко стари кули, които вече не се използват, светещата част им е демонтирана и те са много инересни, такива има край Несебър и Созопол. Така колекцията стана пълна.

Разбрах, че планирате да направите фотоси и на фаровете по Северното Черноморие. Кога започвате работа по този проект?

Да, планирам да направя посещение на обектите по Северното Черноморие, това може би ще стане още в началото на следващата година. Искам да обхвана всички сезони, не искам да  снимам само през лятото. По принцип по-лесно достъпни са през летния сезон, но ми се струва, че ще стане по-интересно да представим фаровете по всяко време на годината. Имам уверението на хората, които ще ми осигурят достъп до обектите, защото за някои от тях е необходимо специално разрешение. За щастие нямам проблем със съдействието на Военноморските сили.

Имате ли подобна страст и към други красиви кътчета в България, например водопади или планини?

Не точно страст, но когато пътуваме някъде със семейството ми се възползвам да снимам. Тогава винаги носим някаква фототехника и запечатваме различни пейзажи. Съпругът ми в професионалната си работа също се занимава с фотография, така че винаги сме подготвени. За щастие живеем в една страна, която е много красива и почти навсякъде има нещо за снимане.

Имате ли любима снимка или фар?

Всяко едно от тези места има своята интересна история. Фаровете са много различни един от друг, тяхната идентичност ги прави разпознаваема дори и в тъмното, което е задължително за такъв ориентир. Всеки от тях има своето очарование и ми е трудно да посоча само един, който ми е любим. Мога да посоча някои от по-интересните, такива са морският фар край Поморие и фарът на о-в „Св. Иван“, за него моряците казват, че е най-красив.

Какво е специалното в тези сгради?

Всичко в тези сгради е много изящно. Някои от тях са на по 130 години, проектирани са от френски архитект и хармонично се вписват в местната среда. Вътрешната част на сградите също е интересна с хубава изработка. В момента тече модернизация на морските съоръжения от една компания, която е много иновационна. Засега е подменена светещата част на фаровете и предстоят още реформи.

Какво означава за Вас фарът?

За мен фарът е символ на надежда, красив обект, който е много романтичен. В която и част на денонощието да се наблюдават фаровете са много красиви. И да не забравяме най-съществената им дейност да бъдат ориентир на хората в морето, мисля че, въпреки модерните технологии те не могат да бъдат заменени.

Имаше ли хора, които Ви помогнаха с изложбата и цялата инициатива?

Спомоществователи в инициативата бяха Пристанище Бургас, в-к „Черноморски фар“, информационен сайт „Черноморие БГ“ и Хидрографски район – Бургас към Военноморски сили.

За хората от Хидрографски район мога да кажа, че са съавтори на изложбата, тъй като много ми помагаха при снимането и придружаването.

Интересни факти за всеки фар може да четете в поредицата „Кулите на светлината“, представена във в-к „Черноморски фар“. Цялата изложба може да бъде видяна в изложбената зала на Окръжна библиотека „Пейо Яворов”, на улица „Булаир” № 10 до края на ноември.

https://www.facebook.com/pages

Добавете коментар


Защитен код
Обнови