Законът за конфликт на интереси и специалните процесуални закони

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Интервю със съдия Яни Бахчеванов – Административен ръководител – председател на Апелативен съд – Бургас 

 

 

Съдия Бахчеванов, магистрати от апелативен район – Бургас участваха в семинар за приложението на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Каква е практическата полза от тази инициатива на Висшия съдебен съвет?

Административните ръководители на съдилищата и прокуратурите в два съдени района на Бургас и Пловдив, участвахме в семинар – среща по режима на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси /ЗПУКИ/. Този закон е общ за цялата администрация в страната. Той посочва кои лица заемат публични длъжности и трябва да попълват декларации за конфликт на интереси. 

В съдебната система тези отношения са уредени със специални закони – Наказателно-процесуалнен кодекс, Граждански процесуален кодекс и Административен процесуален кодекс. Те посочват предпоставките, кога магистратът трябва да си направи отвод по дело. На семинара в гр. Пловдив обсъдихме как се съпоставят нормите в общия закон /ЗПУКИ/ и специалните закони, с които работи съдът. Обърнато бе внимание на способите за предотвратяване на конфликт на интереси, които са регламентирани в двата закона – отводите на магистратите и декларациите за конфликт на интереси, попълвани от магистрати и съдебни служители. 

Как взаимодействат Комисията по предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и националната Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси?

Организирайки поредица от семинари по тази тема Висшият съдебен съвет среща представители на националната Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси с магистратската общност. Лекторите бяха представители на тази Комисия, които имат поглед как се прилага законът във всички администрации на държавата.

Във срещата участваха също председателят Незабравка Стоева и членове от Комисията по предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и взаимодействие с Инспектората към ВСС и от самия Инспекторат. На нея присъства и председателят на Център на НПО- Разград Георги Милков.

Обсъдени бяха отношенията между двете комисии и случаите, които трябва да бъдат отнасяни към националната. Споделено бе значението на Комисията към ВСС, която е по-ефективна, защото при установен конфликт на интереси и нарушение на Кодекса за етично поведение на българските магистрати може да образува дисциплинарна проверка. От друга страна националната Комисия има правомощия да налага санкции при констатирани нарушения. 

Има ли дискусионни моменти в приложението на общия и специалните закони за предотвратяване на конфликт на интереси?

Дискутирахме кои обстоятелства следва да бъдат декларирани, защото има такива, които отдавна присъстват в специалните закони на съдебната власт и други, които са спорни или специфични. Например, магистрат, член на комисия по провеждане на обществена поръчка, след това трябва ли да се отведе по дело, в което фирма – участник е страна.

Участниците в срещата коментирахме ползата от подобна инициатива на ВСС – да се дава повече откритост и гласност, да има повече яснота за същността и смисъла на декларациите за конфликт на интереси, които попълват магистратите и съдебните служители. Тези декларации са публични. За магистратите те са публикувани на сайта на ВСС, а за съдебните служители – на интернет портала на съответния орган на съдебна власт. Декларациите се актуализират при всяка промяна на обстоятелствата. 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови