Божанов: Зловреден софтуер е причина за изчезналите публикации на журналисти 

В случая проблемът не е в модераторските практики на Facebook

Депутатът от ПП-ДБ и бивш министър на електронното управление Божидар Божанов с обяснение за свалените публикации на журналисти във Facebook през изминалата седмица.

Според него на уебсайтовете на Асоциацията на европейските журналисти и на организацията за проверка на фактите factcheck bg е качен зловреден плъгин за Wordpress (платформата, която ползват сайтовете). Така според Божанов Facebook е установил, че сайтовете са заразени и е махнал публикации, съдържащи линкове към тях, съобщи "Евронюз".

Той задава и няколко въпроса към социалната мрежа като това защо Фейсбук не изпраща известия на административните или т.нар. abuse имейли на домейните или на хостинг доставчиците и ще възстановят ли цялото изтрито съдържание след като вече няма зловреден плъгин.

„Как са били компрометирани сайтовете и дали атаката е целенасочена във връзка с ясните проевропейски позиции на АЕЖ и с това, че factcheck опровергава кремълски пропагандни наративи, или е най-обикновен вирус с комерсиална цел?“, пита още депутатът.

В случая проблемът не е в модераторските практики на Facebook, но има какво да подобрят в процеса, завършва той.