Изследователският ни кораб се насочи към Бразилия 

На двадесет и втория ден от плаването си към Антарктида, българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ „легна“ на курс към най-източната част на Южна Америка – бреговете на Бразилия край Ресифе. 

Вълнението и вятърът все още са благоприятни – по кърмата. Вълнението е 2 бала, докато вятърът е слаб – около 2-3 метра в секунда. Кап. III ранг Радко Муевски, старши помощник-командир на „Св. св. Кирил и Методий“, отбеляза пред БТА, че очакванията са, при поддържане на настоящата средна скорост от около 9,5 възела, разстоянието до бразилските брегове да бъде изминато за пет денонощия. 

Трябва обаче да се има предвид, че НИК 421 скоро ще излезе от водите на попътното югозападно течение, по което плава южно от Кабо Верде, навлизайки в район с югоизточно течение, което ще оказва неблагоприятно влияние върху курса на кораба, заяви той. 

Корабът плава към втората междинна спирка от рейса си до остров Ливингстън – Мар дел Плата в Аржентина, където се очаква да пристигне в началото на февруари. Крайната му цел е българската база на остров Ливингстън. Там антарктиците ще останат около месец. 

Ръководител на експедицията е проф. Христо Пимпирев, а капитан на кораба е Николай Данаилов – капитан втори ранг. Проф. Пимпирев нарича експедицията „историческо плаване в морската ни история“. Пред военния кораб има много рискове, тъй като той ще прекоси по дължина целия Атлантически океан.