С филм за Оскар започва „София филм фест на брега“

13-ото издание на „София филм фест на брега” в Бургас започва с филм, номиниран за Оскар.

Това стана ясно на пресконфернция в камерната зала на ДТ „Адриана Будевска. На нея присъстваха зам.-кметът на община Бургас Йорданка Ананиева, режисьорът Георги Дюлгеров, Стефан Китанов, създателят на кинофорума, Борислав Чакринов, директор на ДТ „Адриана Будевска”. 

Тази година бургаската публика ще има възможност да се наслади на най-добрите филми през всичките 13 години, откакто фестивалът се провежда в Бургас, обясни Китанов. Прожекциите започват на 12 март и ще продължат до 20 март. 

Кинофорумът започва с филм, номиниран за Оскар. Това е „Два дни и една нощ” на братя Дарден. 

На 13 март ще се прожектират три ленти. Първата е „Солта на земята” на Вим Вендерс, „Аферим” копродукция на Румъния, България и Чехия и руският филм „Левиатан”. 

На 14 март бургасакта публика ще може да гледа детективнския трилър ‘Черен въглен, тънък лед” на режисоьра Дяо Инан. За първи път ще бъде прожектиран и българския филм „Знаеш ли, бедни ми рибарю”, създаден на базата на истински истории на общността в рибарското селище "Ченгене скеле" край Бургас. Третият филм за деня е „Зимен сън” на режисьора Нури Билге Джелайн, който е носител на „Златна палма” от Кан 2014. 

На 15 март предстоят кинолентите „Феникс” на немския режисьор Кристиан Пецолд. Следва ‘Племето” на украинския режисьор и сценарист Мирослав Слабошпицки. 

В същия ден предстои среща с Руси Чанев, Розалия Абгарян и Стефка Янорова, които ще представят филма на режисьора Георги Дюлгеров „Буферна зона”, носител на Наградата на Съюза на българсктие филмови дейци на фестивала „Златна роза „2014. 

16 март, понеделник, започва с късометражен филм от конкурса „Джеймисън”, следва копродукцията на Украйна и Русия „Русалке моя, моя Лорелай”. Денят ще завърши с българския филм „Потъването на Созопол”.

На 17 март зрителите могат да гледат „Чудесата” на младата италианска режисьорка Аличе Рорвахер. Следва „Белият Бог” - копродукция на Унгария-Германия-Швеция, на режисьора Корнел Мундруцо. 

18 март ще започне с късометражен филм от конкурса „Джеймисън”, след което ще се прожектира съвременния уестърн „Водачът”. 

На 19 март публиката ще може да гледа сръбския филм „Травелатор” и „Раната”, посветен на 100 години от арменския геноцид.

На 20 март кинофестът завършва с филма „Гълъб кацнал на клон, разсъждавайки върху битието” на Рой Андершон и българския филм „Урок”. 

Голямата награда тази година е 7 хил. лв., като ще има награда на журито и публиката. След всеки филм зрителите ще могат да го оценят по шестобалната система. Журито е седемчленно с председател Георги Дюлгеров. Прожекциите ще бъдат в ДТ ‘Адриана Будевска”. Цената на билетите е 7 и 8 лв. Ако се закупи карта за 10 филма, билетът излиза 6 лв., а за 20 филма - 5 лв.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови