Голямата стена с влагалища

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Британският художник показа изложба от 400 женски полови органа.

Посланието, което Джейми Маккартни иска да отправи към жените със вулва - изложбата е да не променят своите интимни части, пише The Guardian. Тази идея му хрумва след като научава, че операцията за намаляване на срамните устни е една от най-популярните сред пластични корекции във Великобритания и САЩ.

Целта му била да покаже на света, че всяка жена е различна в своите дълбини, и че няма еднаква форма и размер.

Пет години отнемат на Маккартни да създаде 26-метровата скулптура с общо 400 гипсови отливки на вагини. В масивната скулптурата авторът използва бял цвят, за да избегне расова дискриминация.

Стена на влагалищата както я наричат е разделена на 10 групи, всяка от която е съставена от 40 вулви. Всеки квадрат представлява индивидуален портрет, толкова уникален, колкото на лицето. Според Маккартни стената с вулвите е не само ефектна, но и много образователна. Най-възрастната вагина е на 76-годишна жена, а сред най-младите са тези на 18-годишни близначки, които са пример за безкрайното разнообразие на гениталната анатомия. 

"Това е ефективна борба с посланията, които идват от хирурзите. Според тях една вагина е перфектна, когато има детински вид. Докато правих отливките видях 5% от вагините, които наистина изглеждаха перфектно, но не мисля, че останалите 95% са дефектни. Това не е възможно, те просто са различни", разказва Джейми Маккартни. 

Стената е била експонирана в австралийската галерия "Мона", която е една от най-големите в Южното полукълбо, както и в Музея на дизайна в Милано.  

Авторът споделя, че не желае да излага творбата в секс-музей, защото за него това не е секс, а сериозна творба, която показва женската анатомия.

Новата идея на Маккартни е да направи вулва - панел, в който да участват вагини на жени от всички страни по света. 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови