Оловна ампула е най-голямото откритие на бургаски музей

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

П-в Форос - сред най-интересните открития на археолозите в Бургас.

Според хипотези на археолозите гробът, който бе открит там е на поклонник на Св. Йоан Богослов, който е бил сред най-верните ученици на Исус Христос.   Изключително редкият вид оловна ампула, която е намерена до разбитата реликварийна камера дава повод за тези твърдения. Тя е с дължина 22 мм. и диаметър 17 мм. От едната страна на ампулата е представен равномерен кръст в медальон, а от другата - два вписани един в друг равномерни кръстове. Ампулата е с една дръжка, втората липсва. Ценната находка датира от VI век. В подобни ампули са се съхранявали светена вода от особено почитано място и елей от гроба на светец. 

От проучванията се изясни, че размерът на ампулата от Форос и нейните изображения са идентични с една група глинени ампули, произвеждани в Ефес, където по това време е живял Св. Йоан Богослов заедно със Св. Дева Мария и Св. Мария Магдалена. В Ефес Св. Йоан Богослов свършва земния си път. Всяка година на 8 май негови поклонници от цял свят идвали да на гроба му в базиликата в Ефес, над който имало скала. Пилигримите обсипвали скалата с розов цвят, а на следващия ден върху камъка се появил чудодеен прах, който лекувал всички болести. Именно този прах поклонниците събирали в ампулите и отнасяли по родните си места. 

На този етап археолозите приемат, че пилигрим от крепостта Порос е извършил поклонение на гроба на св. Йоан Богослов в Ефес, откъдето е донесъл и ценната реликва с лечебен прах. Според техни предположения църквата открита през лятото на изминалата година е носела името на Св. Йоан Богослов, именно заради поклонника, чийто гроб също бе открит тогава.

Автор Диляна Тодорова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови