Най-старата жена на света не помни да е боледувала

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Най-възрастният човек на света е 117-годишна жена.

Това е японката Мисао Осава. На снимката кметът на града, в който Осава живее я поздравява за достолепната възраст, която японката е навършила. От две години насам тя е обявена за най-дълголетният човек на планетата. Осава е родена на 5 март 1898 година, дъщеря е на шивачка на кимона, а самата тя е родила 3 деца. За дългия си живот японката споделя, че не помни да е имала сериозни здравословни пробелми. 

Японците са известни с високата продължителсност на живот. Почти всички от тях на 80-90 години са енергични и успяват да извършват активна физическа дейност. Според учените освен добрия ген, който имат много голяма заслуга има и здравословният начин на хранене, който спазват.

Те консумират най-вече зеленчуци, ориз, зеле, соя, зелен чай, плодове, и разбира се, риба и други морски продукти, а също и растителни мазнини. Тези продукти неутрализират действието на свободните радикали, които имат основна роля при стареенето, и същевременно способстват за активното обновяване на клетките. Позволяват си месо не повече от 1-2 пъти в седмицата. Всички употребявани от тях продукти се подлагат на минимална обработка, като освен това са натурални – отгледани без изкуствени торове, пресни и с превъзходно качество.

снимка: REUTERS

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови