Кукери превземат Созопол

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Възстановяват ритуала "Маската"

 

Пъстро дефиле с участието на десет кукерски групи ще даде старта на Седмия общински събор „ Кукери и кукерски игри, маски и маскарадни игри”, който община Созопол по традиция организира на Сирни Заговезни. Очаква се в маскарадното шествие да се включат близо 200 души, които ще тръгнат от пл. Черно море в 11.00 часа на 22 февруари 2015 г./неделя/ , за да представят по най- атрактивния начин своите групи на жителите и гостите на Созопол. 

Шествието ще продължи до църквата „ Св. Георги Победоносец” и ще се върне обратно на Амфитеатъра. На сцената на Амфитеатъра всяка една от кукерските и маскарадните групи отново ще дефилират, за да могат зрителите да се насладят на техните участници, а журито да си свърши работата, като оцени най- атрактивните и автентичните между тях. С голям интерес се очаква пресъздаването на ритуала "Маските" ,който е характерен за Стария град.Вместо облечени като кукери, жителите на Созопол се маскирали до неузнаваемост и така посещавали домовете на своите съседи и приятели. Ако домакините не разпознаят кой е човекът зад маската, докато трае посещението, го даряват с богати дарове .Ритуалът "Маската" е бил много популярен до средата на 19 век, изпълнявал се е по време на Сирни Заговезни.

В общинския събор ще участват Тракийско дружество „ Яни Попов” , СОСЗР и Клуб „Българка” , Пенсионерски клуб „ Чайка” и Българо-гръцкото дружество в Созопол, както и кукерите от Черноморец, Росен, Равна гора, Зидарово и Крушевец.

Общинският събор ще излъчи най- възрастен участник, най- малък участник, автентичен костюм, автентична маска, както и най- масово участие на група. За всички участници община Созопол е осигурила награди.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови