Дърво от ленински съботник конкурира капиталистически събратя

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Това е историята на един български чинар дръзнал да спечели конкуренцията на още 13 дървета от цяла Европа в конкурса Европейско дърво на годината.

 

Някъде след 50-те години на миналия век Венелин Пещански донесъл семена от дърво чинар от Южна България и ги посял в разсадника във Видин.Поникнали само седем фиданки и след дълги спорове,младото дръвче е заседено в с. Арчар, Видинско.

По предложение на местния озеленител младият чинар е засаден в близост до кметството, училището и църквата. Самото му засаждане станало в един ленински съботник на 1963 година, като част от празниците посветени на Деня на труда. На необичайното събитие присъствали озеленителя Кирил Николов и бай Радко Коняра заедно с учителите и учениците от местното училище, които поели шефство над чинара и поколения след поколения се грижели за него.

Чинарът става част от битието на с. Арчар, посреща и изпраща ученици, красив декор по време на важни обществени събития и най-вече вдъхновител на  ежегодния семеен празник „ Мама, татко и аз пред нашето дърво от детството“.

Та именно това селско дърво,дръзна да участва в юбилейния конкурс „Дърво с корен 2014“, където успява да пребори конкуренцията на още 33 великолепни екземпляра от цалата страна. Сега чинара от с. Арчар вече се конкурира с най- красивите дървета от Англия, Уелс, Ирландия, Шотландия, Франция, Белгия, Италия, Полша, Унгария, Словакия и Чехия в Международния конкурс „ Европейско дърво на годината 2015“.

Надпреварата сред най- красивите европейски дървета се отчита чрез електронен вот. Затова и жителите на с. Арчар, разчитат на подкрепата на всички българи. Всеки един от нас може да подкрепи достолепния български чинар като гласува на www.treeoftheyear.org  до полунощ на 28 февруари.

Апел за подкрепа на българския чинар отправи областния управител на Бургас Вълчо Чолаков да всички общини в областта.

 

 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови