Вълци и кучета се чифтосват в Странджа

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Ловците имат картбланш да отстрелват хищника стига да имат билет, който им разрешава свободния отстрел и най- вече- майсторлък. Защото най- труден е ловът на вълци, споделиха за burgasdream опитни ловци.

Вълкът е хитро животно, усеща врага от километри и използва хитрост, за да избегне куршума. За целта ловците, които имат право да убиват хищниците, си построяват в гората т.нар. „чакало“. Дебненето на вълка може да продължи с часове, докато ловеца се схване от чакане на скованата сред дърветата колиба. Да ловуваш глигани е опасно занимание, защото раненият глиган е като танк с двигател на реактивен самолет, шегуват се ловците. Но да ловуваш вълк е истинско предизвикателство за всеки авджия.

Вълците в Странджа са повече от хората, които живеят там. Тази тенденция предизвика крути мерки в Плана за действие за вълка в България. Сега пък стана ясно,че вълчата популация се посилва и от кръстоска между вълци и кучета. Потомци на кръстоската са били изследвани от специалисти в сдружения „ Балкани“.

Хибридите са открити за първи път в България, уточняват специалистите. По думите им у нас има три различни екотипа вълци, сред които е и кръстоската. Засечено е и наличие на инбридинг (близкородствено размножаване), което не е характерно за многочислените вълчи популации. Феноменът най-вероятно се дължи на отстрелът на хищниците по време на брачния период, което води до намаляване на далечните роднини и чифтосване с близки кръвни линии. Затова и от сдружение „ Балкани“ настояват за правилно управление на популацията на вълците.  „Планът за действие за вълка в България предвижда забрана за отстрела им от 1 април до 30 юни, когато се раждат и се отглеждат малките”, каза биологът Елена Цингарска от сдружение „Балкани”.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови