Бургазлии си припомнят историята

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Изложба от фото пана в центъра на Бургас представя най-интересните исторически факти от управлението на великия български владетел Самуил.

 

Поводът е 1000 години от смъртта на цар Самуил - една от най-ярките личности в българската средновековна история. Изложбата "Ненадминат по сила и ненадминат по храброст - българският цар Самуил († 1014)" е дело на Национален археологически институт с музей при Българска академия на науките, и Център за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев" към Софийски университет "Св. Климент Охридски". Изложбата проследява историческите събития от края на X и началото на XI век.

Богатият снимков и информативен материал представя средновековни миниатюри, текстове на хронисти, каменни надписи, археологически данни, карти, реконструкции и съвременни фотографии на паметници и на местата, където е протичал животът на българите. Определян като велик държавник, Самуил посвещава живота и управлението си на отстояването на независимостта и свободата на България.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови