70 години след Ялта

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Преди 70 години Рузвелт, Чърчил и Сталин си поделят Европа.

Сегашни дни ситуацията наподобява случилото се. Според кьолнският историк Йост Дюлфер Путин се връща към Сталиновата политика, а това е твърде опасно. 

На конференцията в Ялта, която започва на 4 февруари 1945 година в курорта Ялта на полуостров Крим, се събират държавните ръководители на антихитлеровата коалиция Франклин Д. Рузвелт, Уинстън Чърчил и Йосиф Сталин. "Голямата тройка" обсъжда подялбата на Германия и създаването на нов, следвоенен ред в Европа. Великите сили постигат съгласие по въпросите, свързани с безусловната капитулация на Хитлерова Германия, денацифицирането и демилитаризирането на страната. Някои други въпроси обаче остават нерешени, поради това, че различията между СССР, САЩ и Великобритания се оказват прекалено големи.

Преди дни българският президент Росен Плевненлиев сподели, че Владимир Путин не успява да се адаптира към новия свят. 

През изминалите дни се състояха важни за целия свят срещи. Поредицата от дипломатични разговори започна в Моска, където Ангела Меркел и Франсоа Оланд посетиха руския президент Владимир Путин. Водеща тема на събитието бе украинската криза. Ден по-късно Меркел проведе среща с американския президент Барак Обама. Двамата бяха категорични, че ако Путин не се съгласи на мирен диалог Америка ще достави отбранителни оръжия на Киев.

"Продължаваме да преследваме дипломатическо решение. Макар че претърпяхме доста неуспехи. Но както досега съм казвала, не виждам военен изход от този конфликт", каза Меркел.

Канцлерът на Германия по всяка вероятност ще лети в сряда до Минск, където ще вземе участие в четиристранни разговори между Украйна, Русия, Германия и Франция, в пореден опит да се възроди спирането на огъня и пътната карта за разрешаване на конфликта през миналия септември. "Няма как да си простя, ако не направим още един опит в тази насока", добави Меркел.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови