Меркел и Оланд на среща с Путин

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Лидерите на Германия и Франция обявиха неочаквана среща на високо равнище с президента на Русия Владимир Путин.

 Тема на разговорите отново ще бъде Украйна. Западните лидери се надяват да постигнат успех в Москва, подхранвани от надежди за пробив в едногодишния конфликт на Украйна. 

Освен с Путин Меркел и Оланд се срещнаха с украинския президент Петро Порошенко в Киев. Министърът на външните работи на Украйна, Павло Климкин, заяви в Twitter , че лидерите са обсъждали стъпки, с които да спомогнат споразумението в Минск да заработи. За прекратяване на огъня бе подписано споразумение в Минск през септември. 

Посещението в Москва ще бъде първото пътуване на Меркел в Русия от началото на насилието в Източна Украйна , което отне повече от 5000 живота. 

Увеличението на дипломатическите усилия дойде след като държавният секретар на САЩ Джон Кери се срещна с Порошенко и други високопоставени служители в Киев.

Ангела Меркел ще посети и Вашингтон в началото на следващата седмица, за да се срещне Барак Обама.

Редица американски официални лица са посочили наскоро, че Вашингтон може да бъде отворен за предоставяне на пряка военна помощ за Украйна "Президентът на САЩ ще вземе решение за предоставяне на отбранителни оръжия за Украйна скоро", заяви Кери при посещението си в Киев. От своя страна Меркел отхвърли възможността за изпращане на оръжия от Германия.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови