Европейската банка се противопостави на Гърция

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Европейската централна банка реагира остро на ключови елементи от новия план на гръцкото правителство.

Така ЕЦБ оставя Атина без потенциален източник на външно финансиране след края на международната спасителна програма в края на месеца.

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис предложи на европейските чиновници Атина да набере 10 млрд. евро чрез издаване на краткосрочни облигации – т.нар. "мостово финансиране". Целта на "Мостовото финансиране" е да помогнат на страната да отговори на плащанията си през следващите три месеца. През този период пък новият спасителен план ще бъде съгласуван с партньорите от еврозоната, предава Financial Times.

Срещи с европейски партньори

Днес на гръцкия министър-председател Алексис Ципрас му предстои среща с Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия.  Освен с Юнкер Ципрас ще се срещне и с Доналд Туск, председател на Европейския съвет.

От посещението на Ципрас в Брюксел се очаква повече яснота за социално-икономическите планове на гръцкото правителство.

От своя страна финансовите министри от еврозоната се очаква да проведат спешни разговори в Брюксел на 11 февруари, за да обсъдят плановете на Янис Варуфакис. Гръцкият финансов министър ще се срещне с президента на ЕЦБ Марио Драги още днес.

Въпреки натиска от страна на няколко лидери на ЕС длъжностните лица, които са се срещали с Варуфакис, твърдят, че той е настоявал, че новото правителство не може да поиска удължаване на срока по политически причини. По думите му това ще изпрати сигнал, че Атина е готова да се съгласи със сегашния спасителен заем, отричането на който залегна в основата на предизборната програма на СИРИЗА.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови